Στιγμές από το 2020

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαπραγματεύσεων ΑΝΤ (Athens Negotiations Tournament) διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2019 με μεγάλη επιτυχία προσφέροντας σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε θέματα επίλυσης προβλημάτων, ομαδικότητας, κριτικής σκέψης και φυσικά διαπραγματεύσεων. Μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, όχι μόνο για τους συμμετέχοντες , αλλά και για όλους όσους μετέχουν σε αυτόν, από απλοί θεατές μέχρι και την οργανωτική επιτροπή. Έτσι και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαπραγματεύσεων ΑΝΤ2020 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα θετικά σχόλια ήρθαν τόσο από τους διαγωνιζόμενους όσο και από άτομα του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου που παρακολούθησαν το διαγωνισμό.

 

Στο διαγωνισμό, ύστερα από τη διαδικασία επιλογής συμμετείχαν συνολικά 50 τριμελείς ομάδες. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο διαγωνισμός κρίθηκε απαραίτητο να γίνει εξ αποστάσεως. Εξ’ άλλου, πέραν της διαπραγματευτικής δεξιότητας, εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Έτσι, λοιπόν, στις 11 Απριλίου οι διαγωνιζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την πρώτη τους δοκιμασία. Στην πρώτη φάση, οι ομάδες κλήθηκαν να διαπραγματευτούν μέσω μιας ασυνήθιστης αλλά ιδιαίτερα σημαντικής μεθόδου. Οι ομάδες έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία μέσω email.

Προχωρώντας στη δεύτερη φάση οι διαγωνιζόμενοι, έπρεπε τώρα να αναπτύξουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη στις “virtual” διαπραγματεύσεις. Έτσι, οι ομάδες έπρεπε να καταφέρουν μέσω βιντεοκλήσης και εντός αυστηρού χρονικού πλαισίου, να καταλήξουν σε συμφωνία δοκιμάζοντας τις δυνατότητές τους στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων και την ομαδική εργασία.

Με το πέρας της τελευταίας γενικής φάσης ο Διαγωνισμός προχώρησε στην τελική του δοκιμασία. Λίγο πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ανωτέρω φάσεων και ανατέθηκε σε αυτές η τελική άσκηση διαπραγμάτευσης. Στην συνέχεια, αποσύρθηκαν για να προετοιμάσουν τις διαπραγματευτικές τους γραμμές. Στο μεταξύ, ακούστηκαν χαιρετισμοί από πλήθος καταξιωμένων μελών του Επιχειρηματικού και Ακαδημαϊκού χώρου, ενώ πολλοί εξ αυτών μοιράστηκαν διαπραγματευτικά τεχνάσματα, εμπειρίες και συμβουλές δωρίζοντας έτσι στο κοινό πλήθος απαραίτητων γνώσεων. Μετά την προετοιμασία τους οι δύο ομάδες επανήλθαν στο προσκήνιο και ξεκίνησε ο μεγάλος τελικός του ΑΝΤ2020!

Ύστερα από μια έντονη διαπραγμάτευση, με πολλές δυσκολίες και απαιτήσεις, αναδείχθηκαν οι νικήτριες του ΑΝΤ2020! Παρόλο που φέτος η εμπειρία του τελικού ήταν πολύ διαφορετική τόσο για τους διαγωνιζόμενους όσο και για τους θεατές, η αγωνία και η ένταση της διαπραγμάτευσης μπόρεσαν να ταξιδέψουν μέσα από τις οθόνες και να προσφέρουν μία μοναδική και έντονη εμπειρία σε όλους.

Οι πλούσιες διαπραγματεύσεις του ΑΝΤ2020 χάρισαν αξέχαστες στιγμές για όλους τους συμμετέχοντες δίνοντάς τους μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους. Μπορεί να μην έφτασαν όλοι στον τελικό, αλλά οι αναμνήσεις των διαπραγματεύσεων, ειδικά εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών, προσέφεραν σε όλους πολύτιμες εμπειρίες που τους προετοιμάζουν για τα επόμενα βήματά τους.